Gyógytorna és a menstruációs görcsök?

Gyógytorna menstruációs görcsök

Amikor azt mondom gyógytorna, valószínűleg az első dolog, ami eszedbe jut nem a női ciklus és a menstruációs görcs lesz. Pedig a gyógytorna és a menstruációs görcsök szorosan összefüggnek, hiszen a fizioterápiának nem csak a mozgásszervi panaszok esetében van nagy szerepe, szinte az összes szakágban jelen van. 

Ciklus és gyógytorna?

A menstruációs ciklusunkat előidéző hormonális változások, nagyon sok mindenre vannak befolyással testünkben: mint a hangulatunk, az étvágyunk, az energia szintünk, a libidónk, az hogyan alszunk, és hogy mennyi motivációnk van edzeni. 

Biztos te is tapasztaltál már olyat, hogy az egyik nap még kicsattantál az energiától, másnap pedig máshoz sem volt kedved, mint otthon pihenni, egy nagy tábla csokival. Ezekért pedig részben a hormonok tehetőek felelőssé. Így a ciklus különböző szakaszaiban, különböző mozgásformák lesznek eredményesek.  Ez tehát az első kapcsolódási pontunk a gyógytorna és a menstruációs ciklus között.

Menstruációs görcsök és fájdalmak csillapítása

A másik kapcsolódási pont pedig dysmenorrhea, vagyis a menstruáció alatt tapasztalt tünetek, fájdalmak. A vérzéssel járó görcsölés és fájdalom enyhítésére rengeteg lehetőség áll a rendelkezésünkre, amiket mind megtalálsz a Ciklus fejezetben, kezdve a vény nélküli gyógyszerektől, a gyógynövényeken át, a meleg terápián, TENS készülékek használatán keresztül, a kineziológiai tape felhelyezésig. És persze az aktív mozgásterápia is ide tartozik. De hogyan?

Gyógytorna

Vannak olyan mozgásirányok, lazítások és gyakorlatok, amelyek bizonyítottan csökkentik a menstruáció okozta alhasi görcsöket és derékfájdalmat. Ezek többek között hatnak a vérkeringésre, ezzel segítve a fájdalmat okozó gyulladásos mediátorok elszállításában. És hatnak a test anatómiáját kihasználva bizonyos kismedencei szalagok lazításával, ha nagyon le szeretném egyszerűsíteni. Ilyen például a cica-kutya gyakorlat, és a jógából is ismert hal pozíció. Emelett ugyancsak az anatómiának köszönhetően a gátizomzat megfelelő feszítése és lazítása is képes enyhíteni ezen panaszokat. 

Normáltól eltérő ciklus?

Abban az esetben pedig, ha valamilyen betegség befolyással van a ciklusra, még nagyobb a gyógytorna szerepe. 

PCOS esetében, például a rendszeres és megfelelő fizikai mozgás, bizonyítottan a segítségedre lehet, hiszen vércukorszint szabályozó hatása 48 órán keresztül érvényesül. Mivel azonban a túl nagy ellenállással szemben végzett erősítés növeli a tesztoszteron szintet és ezzel ronthatja a tüneteket, mindenképpen érdemes gyógytornász segítségét kérni a mozgásprogram összeállításában.

Endometriózis esetén, pedig lehetőségünk van, tornával, a gátizmok edzésével, a medencefenék izmok lazításával, és hasi lágyrész terápiával felvenni a küzdelmet a betegséggel járó fájdalmakkal. De már önmagában a rendszeres fizikai aktivitás is segít a gyulladás csökkentésében. Ezekről részletesen mesélünk a Ciklus csomagokban.

Gyógytorna dietetika menstruációs görcsök
Timi és Vanda a Ciklus fejezet alkotói

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövesd a fejezeteket Instagramon

@testalbumstudio