Gyógytorna otthon, hogyan?

Gyógytorna derékfájdalomra

Amikor valaki mozgásszervi panasszal küzd, ami a mindennapjait nehezíti, sokszor lehetetlennek tűnik kivárni, amíg sorra kerülünk a szakrendelésen. De ilyenkor mégis mit tehetsz, hogyan gyógytornázz otthon, milyen gyakorlatokat végezz, és mire figyelj?

I. NE ÁRTS

Az otthon végzett gyógytorna egyik legfontosabb szempontja, hogy ne ártson! Fontos, hogy olyan forrásból tájékozódj, ami hiteles és szakmailag megalapozott. Mi gyógytornászok éveken keresztül tanulunk anatómiát, élettant és mozgástant, így pontosan tudjuk különböző problémákra milyen gyakorlatokat érdemes végezni, és miket érdemes kerülni. Bár mint minden terápiánál itt is az oki, testre szabott terápia hozza a legjobb eredményeket, mégis vannak olyan módszerek, amik tudományosan bizonyítottan képesek enyhíteni az adott panaszt, így biztonsággal végezhetőek.

II. FIGYELJ A TESTED JELZÉSEIRE

Amikor valamilyen panaszra otthoni gyógytorna gyakorlatokhoz nyúlsz, különösen fontos hogy hallgass a testedre. Ha valamelyik gyakorlat fokozza a fájdalmadat, azt inkább hagyd ki, és térj rá vissza később. Ha valamelyik nyújtás nehezebben akar sikerülni, adj magadnak plusz időt, maradj tovább a pozícióban, várj és lélegezz! Derékfájdalom esetén például teljesen normális, hogy a lazító feladatokra érzékenyen fogsz reagálni, próbáld meg ezt az érzést megkülönböztetni a fájdalomtól, hiszen a szövetek nyújtása is hasonló érzetet kelthet, ez mégis egy “jó fajta fájdalom”, amit megkönnyebbülés követ.

III. ADJ IDŐT a gyógytornának

A gyógytorna gyakorlatokban az a csodálatos, hogy már szinte azonnal érezhető a jótékony hatásuk, a fájdalmat azonban nem mindig szüntetik meg egyik pillanatról a másikra. Kezdetben lehet érdemes rövidebb ideig, de akár naponta többször is gyakorolni egy-egy tornát. Ha pár napon belül sem hoz semmiféle enyhülést, akkor pedig mindenképpen érdemes szakembert felkeresni. Ez nem sprint, sokkal inkább maraton!

IV. NE HAGYJ VELE FEL

Ahogy a tüneteink enyhülést mutatnak, és a fájdalom már nem zavar minket a mindennapi tevékenységeink végzésében, hajlamosak vagyunk azonnal továbbállni. Ez azonban nagy hiba. Amennyiben sikerült megtalálnod a megfelelő torna gyakorlatokat, érdemes őket a fájdalom megszűnése után is még pár napig végezni. De még ezután sem érdemes végleg elpakolni a tornaszőnyeget, hiszen gyógytorna segítségével megakadályozhatjuk, hogy a probléma újra előjöjjön.

V. GYÓGYTORNÁZZ A TESTALBUMMAL

Nálunk biztonságban leszel, hiszen minden videónkat a legfrissebb szakmai kutatások és irányelvek alapján állítjuk össze. Legyen szó gerinctornáról, kismama jógáról, szülés utáni regenerációról, vagy a ciklussal kapcsolatos fájdalomcsillapító tornákról és életmód csomagokról, ahol már a dietetika is az album része.

A fizioterápia az orvosi terápia legősibb ága, jelentése a természet energiájával gyógyító.

V. Tornázz egyet velem!

Torna derékfájdalomra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövesd a fejezeteket Instagramon

@testalbumstudio