Üdv nálunk, már vártunk!

Gyorssegély Program

Ezt kell tudnod

A tested ismerete az egyik legfontosabb alappillére annak, hogy sokáig egészséges állapotban tud megőrizni azt. Körbeveheted magadat a legjobb szakemberekkel, akik meg tudják majd állapítani mi az ami diszfunkcionális a testedben, de azt hogy ez milyen érzésekkel, korlátokkal jár csak te fogod
tudni. Ha tudatos lakója vagy a testednek könnyen fogsz tudni abba az irányba sodródni, ami számodra a legegészségesebb.

Ehhez viszont először is meg kell ismerned magadat, ebben lesz segítségedre a két videó, amiben lassan és folyamatos figyelmet szentelve a testérzeteidnek enyhítünk a fájdalmadon. De nem elég megismerned, el is kell fogadnod a tested működését, ami jelen esetben, hiszen mégis csak egy gyorssegély csomagban vagyunk, lehet hogy nem a legtökéletesebb. Az oktató videóban olyan átfogó segítséget kapsz ezekre a napokra, mintha ténylegesen ott lehetnék veled, és fognám a kezedet. És miután már ismered a testedet könnyen fogod tudni észlelni, mi az aminek a működésén még csiszolni lehetne ahhoz, hogy a leginkább téged szolgáljon, és mi az ami már nem a te hatásköröd.

Miért a gyorssegély?

Kezdhetjük?

Videók

A videókat végezd lassan a saját légzésed ritmusára. Ha valamelyik feladat nem esik jól lassíts, pihenj, vagy akár hagyd ki és térj vissza hozzá később. Érezd a jól eső húzódást, amit a nyújtások okoznak, és időzz el annál a gyakorlatnál, ami felszabadít!

Így csináld

Először kérlek nézd meg a “Mit tegyek ha fáj?”
videót, ebben minden fontos tanácsot megtalálsz, ami átsegít ezen az időszakon. Elmondom mivel segíthetsz magadon otthon, és megtanuljuk mik azok a jelek, amikre érdemes figyelni és, ahogy észleled őket, azonnal orvoshoz fordulni. Beszélgetünk arról, mit tehetnél, hogy a fájdalom csak egyszeri vendég legyen nálad a jövőben és ne visszatérő. Ezután lépj tovább a gyorssegély torna videókhoz.

Az első videó készítésénél az lebegett a szemem előtt, hogyan tudnám a kezdeti fájdalmas időszakot elsimítani. Ezt végezd el először. Fontos, hogy a fájdalmad fokozása egyik feladatnak sem célja, így ha ezt tapasztalod állj meg, hagyd ki azt a lépést. Azt is fontosnak tartom elmondani, hogy az út elején, amikor még csak ismerkedsz a tested jelzéseivel, előfordulhat, hogy egy-egy nyújtást, lazítást fájdalomnak élsz meg. Ez teljesen normális, hiszen maga a fájdalom egy szubjektív élmény. Próbáld meg tudatosítani magadban, hogy a húzódó érzés nem feltétlenül ártalmas, lehet akár “jó fájdalom” is. Lassan végezd a feladatokat, és koncentrálj az elengedésre.

Amennyiben jól esik naponta megcsinálhatod.

Amikor úgy érzed a fájdalmad szignifikánsan javult, továbbléphetsz. Honnan fogod tudni, hogy így van? Mielőtt nekikezdesz az első videónak állj meg egy pillanatra és vizsgáld meg a fájdalmadat. Milyen jellegű, hol érzed, mikor érzed és egy 10-es skálán milyen erős. Ezt írd fel magadnak, és amikor úgy érzed jobban vagy, anélkül, hogy megnéznéd mit írtál fel a kezdetekkor, újra vizsgáld meg magadat. Ha 2 pontnál többet csökkent a fájdalmad, továbbléphetsz.

A második videó összeállításánál az volt a célom, hogy picit visszasegítselek a mindennapokba. Itt már jóval többet mozgunk, nyújtunk, csavarunk, próbáljuk visszanyerni a fájdalom miatt korlátozott mobilitásunkat. Működésbe hozzuk az izmainkat, és végleg a hátunk mögött hagyjuk a fájdalmat. Ezt a feladatsort is végezheted naponta. A későbbiekben pedig akár elő-elő veheted egy nehéz nap után.

Remélem hamarosan jobban leszel, és találkozunk egy következő
fejezetben, ahol újabb falakat döntünk le, már fájdalom nélkül.

Záró gondolatok

Források

1 Balagué, Federico, et al. "Non-specific low back pain." The Lancet 379.9814 (2012): 482-491. Level of evidence 1A
2 Interventions for the Management of Acute and Chronic Low Back Pain: Revision 2021
3 Low back pain: Early management of persistent non-specific low back pain. NICE guidelines [CG88], May 2009 Level of evidence 2C
 4 Chris Maher, et al. "Non-specific low back pain." The Lancet (2016). Level of evidence 1A
5 https://www.physio-pedia.com/Non_Specific_Low_Back_Pain#cite_ref-20

✴︎A videóban és weblapon található információ nem minősül orvosi tanácsnak, diagnózisnak vagy kezelésnek. A tartalom célja, beleértve a szöveget, képet, videót, grafikát, az ismeretterjesztés, nem helyettesíti a személyes orvosi konzultációt.

Veled tartok

Gyorssegély hírfolyam

Most kezded a gyorssegély videókat és szeretnéd, ha végig melletted lennék? Nincs más dolgod, mint feliratkozni az alábbi űrlap kitöltésével és érkezem is az email fiókodba!

Köszönöm, hogy feliratkoztál! Hamarosan érkezik hozzád az emailem, kérlek ellenőrizd a Spam/Kéretlen levelek között is, amennyiben nem találod!

Dóra

Nagyon szuper és hatékony,nem beszélve a kedvességedről. Az maga egy terápia. Nagyon szépen köszönöm! Minden nap jobban érzem magam ettől a tornátòl!

Edina

Köszönöm, hogy veszed a fáradtságot értünk, és ennyi munkát belefektetsz a jó közérzetünkért!Külön köszönet a segítő precíz pontos magyarázatokért.
Köszönet mindenért, amit értünk teszel!

Ildikó

Mindenkinek szeretettel ajánlom Timi gyakorlatait, akik meg akarják őrizni mozgástartományukat, vagy javítani szeretnének azon. Nagyon kedves, nagyon profi, nekem minden alkalommal új hátat csinál.

Mariann

Nagyon-nagyon köszönöm Timi a feladatokat! Kisbabával vagyok itthon és éjjel nem tudtam aludni, annyira fájt a hátam. EGY!!!! alkalom után sokkal jobb lett! 

Kövesd a fejezeteket Instagramon

@testalbumstudio