Üdv nálunk, már vártunk!

Szülés Program

Ezt kell tudnod

A szülés manapság ugyancsak áldozatul esett a 21. századi medikalizációnak. Azért mondom, hogy áldozatul esett, mert bár a tudomány fejlődését mindig is csodálatosnak fogom tartani, és nem lehetünk elég hálásak azokért a módszerekért, aminek a segítségével világra segítenek egy nehezebben induló, vagy érkező babát. Azonban nagyon kevés olyan intézmény van Magyarországon, ahol tiszteletben tartják a dolgok természetes lefolyását. Ahol olyan pózban vajúdhatsz, ahogy jól esik, ahol nem kapsz kötelező jelleggel oxitocint, ha picit lassabban tágulsz, ahol ehetsz és ihatsz kedved szerint, és ahol arra biztatnak, hogy figyelj a testedre tudni fogod, mikor mi a jó neki, hiszen a szülés képessége veled született. 
Nyilvánvaló azonban, hogy vannak esetek, amikor nem választás kérdése hogyan érkezik a babád, és császármetszésre lesz szükséged. Ez az én esetemben is így volt, és neked bevallom, hogy borzasztóan nehezen dolgoztam fel, még úgyis hogy “gyengéd császármetszés” volt, a szerelmemmel az oldalamon. 

Bárhogy is érkezik meg hozzád a várva várt új családtag, én a következőkkel foglak segíteni ebben a részben. 

A szülésről

Ha a videókra ugranál

Mivel én személyesen nem élhettem át milyen természetes úton világra hozni egy gyermeket, felkértem Vikit a Testalbum kismamajóga szakértőjét, és két csodálatos gyermek anyukáját, hogy pár
gondolat erejéig csatlakozzon hozzánk itt is.

Viki története

“Amikor Timi megkért, hogy ha szeretném, írjam meg a szüléstörténetemet, azt gondoltam, ez lesz az összes tartalom közül a legegyszerűbb és a legkönnyebb, alig győzőm majd rövidíteni, hiszen általában órákig tudok beszélni a szülésről, a saját meggyőződéseimről, hitrendszeremről. Hát, nagyot tévedtem.
A szülés és annak módja, körülményei nagyjából hasonlóan osztják ketté az “anya társadalmat”, mint a szoptatás vs. tápszer, együttalvás vs. külön alvás, hordozás vs. babakocsizás témái. Valószínű azért van ez így, mert szülés után életünknek egy teljesen új fejezete kezdődik el, és friss anyaként úgy próbáljuk megtalálni a saját helyünket, identitásunkat ebben az új világban, hogy az egyik, vagy a másik oldalra állunk ezekben a kérdésekben. Őszintén bevallom, hogy a kisfiam születése után bizony én is hasonló módon próbáltam magam újradefiniálni, majd fokozatosan jöttem rá, hogy mennyi-mennyi láthatatlan csalódás, próbálkozás, fájdalom, akár trauma húzódhat meg egy nő anyává válásának történetében. És paradox módon talán ezért ennyire nehéz írnom a saját - egyébként szép - szülésélményeimről, mert bár nagyon hiszek a tudatos felkészülésben, a női test elképesztő és csodálatos erejében és szülésre való képességében - nem mindig alakulnak úgy a dolgok, ahogy azt elképzeljük és szeretnénk. 

“Szerintem ahogy az élethez, úgy a szüléshez is kell egy csipet szerencse. Nekem mindkét szülésemnél megadatott ez a szerencse és megtapasztalhattam azt a mély katarzist, teljes átalakulást, melyet a szülés misztériuma hozhat. Nem véletlenül fogalmazom meg így a tapasztalatomat - bár a szülésnek a legkevesebb köze van a tudományhoz és a racionális énünkhöz - rengeteg tanulmány és természetes szülést átélt nőkkel folytatott interjú szól erről az ún. módosult tudatállapotról, melyet én is átélhettem. S bár egyik szülésem sem volt gyors és könnyű, mindkettőre úgy emlékszem vissza, mint életem legmélyebb és legspirituálisabb élményére, mely közben és után olyan erősnek, bátornak és hősnek éreztem magam, mint addigi életemben soha.

És hogy a “csipet szerencse” mellett, mi segített nekem, hogy kétszer is átélhessem ezt? A kismamajóga órák, és a szülésfelkészítő alkalmak. Így, együtt, kéz a kézben. A jóga a testemet és a lelkemet, a szülésfelkészítő az elmémet készítette fel. A jóga segített hinni a saját testemben, a kisbabámban, az ösztöneimben, a megérzéseimben és eszközöket, technikákat adott a fájdalom kezelésére. A szülésfelkészítőn megszerzett tudás pedig megadta a választás lehetőségét: mit az, amit szeretnék, és mi az, amit nem. “

Záró gondolatként, illetve útravalóul kérlek engedd meg, hogy itt hagyjam neked kedvenc kismamajógás megerősítő mondatomat:

Hiszek és bízok méhem bölcsességében és tudásában.
Hiszek és bízok testem bölcsességében és tudásában.
Hiszek és bízok a kisbabámban, akiben ott van minden tudás, hogy világra jöjjön.
Hiszek és bízok magamban, bennem van minden tudás, hogy gyermekemet világra segítsem."

Kezdhetjük?

Videók

Még pár mély levegő és ott is vagy, gyere és válaszd ki ma hogyan készülsz!

Légzéstechnikák

Milyen relaxációs légzést alkalmazhatsz a vajúdás alatt, milyet a kitolásnál, és megmutatom a gátvédelem egyik elengedhetetlen légzés típusát.

Amennyiben előre megtanítod a testednek ezt a módszert, könnyebben fogod tudni segíteni vele a folyamatot, érdemes a pároddal gyakorolni ( vagy azzal, aki bent lesz veled), hiszen elérkezhet az a pont, amikor a fájdalom hatására képtelen leszel önállóan bármire is koncentrálni, döntést hozni. Éppen ezért érdemes Őt beavatnod minden fontos részletébe a szülési tervednek. 

Az első időszak megpróbáltatásait nehezen tudnám átadni annak, aki még nem élte meg. A tested sajgása, a mérhetetlen fáradtság, az ereidben tomboló adrenalin, a hormonok vihara, amiben egyszer azért sírsz mert annyira szereted a gyermekedet, hogy az már fizikailag fáj, máskor meg azért, mert a férjed nem értette meg milyen gyümölcslevet hozzon neked a boltból. Szoptatási nehézségek, nem alvás, és persze az első szülők általános rettegése, hogy képesek lesznek-e életben tartani azt a törékeny kicsi babát. Ezek mind teljesen normális érzések, ahogy az is ha bár papíron ez kellene legyen életed legboldogabb időszaka, mégsem érzed annak. Az anyaságba meg kell érkezni, én például 2021 májusában érkeztem meg, a lányom pedig áprilisban született, szóval semmi szégyellnivaló nincs benne ha nem érzed magadat már az elején tökéletes anyukának. 

Amennyiben császármetszéssel hoztad világra a picikédet, az első 4-6 órát fekvéssel töltöd majd, és ezután kelhetsz csak fel először. Én konkrétan majdnem elájultam, szóval erre érdemes lélekben felkészülnöd. Ahogy érdemes széles pántú haskötőt vinni magaddal az első napokra. A nagy hasi műtétek után nem hajolgatunk, és nem emelünk, igen ám de Te egy babát fogsz ápolni, emelgetni és hajolgatni fogsz, ami haskötő hiányában olyan érzés, mintha minden egyes felegyenesedésnél a szerveid kiesnének a padlóra. Ebben a videóban erre az első pár napra találsz egy keringésjavító és mobilizáló tornát, amit már az ágyban fekve is elvégezhetsz. 

Relaxáció

Császár után

A terhesség utolsó szakaszában a magzat olyan magasra emelkedik a hasüregben, hogy a rekeszizmodat akár 5 cm-rel is megemelheti, a bordáidat pedig oldalirányba tágíthatja. Ez nem csak a légzésmintádat változtatja meg gyökeresen, de a tartásodra is óriási hatást gyakorol. Majd ahogy a méhed visszahúzódna és normalizálódhatna a helyzet, jön a szoptatás. Lehetetlen pozíciókban, általában mindig görbe háttal, órákon át. Ez a torna ezt segít ellensúlyozni, és visszaállítani a fiziológiás légzésmintát és tartást, megelőzve a hát és derék panaszokat.

Szoptatás után

Tudod bár orvosilag egy igen könnyű terhességet tudhattam a magaménak, nehezen fogadtam el a testem változásait, bár papíron komplikációmentes volt a műtétem, mégis traumaként éltem meg, könnyen ment a szoptatás mégis éjszakákat sírtam át a fotelben ülve. Adj időt magadnak megemészteni ezt az élmény, hiszen akár pozitív akár negatív a szüléstörténedet, mostantól ez az identitásod része. 

Gratulálok a picihez,


Záró gondolatok

Források

American College of Obstetricians and Gynecologists: Exercise After Pregnancy https://www.acog.org/womens-health/faqs/exercise-after-pregnancy
American College of Obstetricians and Gynecologists: Exercise During Pregnancy https://www.acog.org/womens-health/faqs/exercise-during-pregnancy
Fitness Australia: Pre-and-Post-Natal-Exercise-Guidelines: https://bp-fitnessaustralia-production.s3.amazonaws.com/uploads/uploaded_file/file/219/Pre-and-Post-Natal-Exercise-Guidelines.pdf
Mayo Clinic: C-section https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-section/about/pac-20393655
Mayo Clinic: Exercise After Pregnancy https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/exercise-after-pregnancy/art-20044596
Mullins E, Sharma S, McGregor AH. Postnatal exercise interventions: a systematic review of adherence and effect. BMJ Open. 2021 Sep 30;11(9):e044567. doi: 10.1136/bmjopen-2020-044567. PMID: 34593482; PMCID: PMC8487169.
Pruett, Michele Dell PhD, ATC1; Caputo, Jennifer L PhD, CSCS2 Exercise Guidelines for Pregnant and Postpartum Women, Strength and Conditioning Journal: June 2011 - Volume 33 - Issue 3 - p 100-103 doi: 10.1519/SSC.0b013e31821c3261 
Szumilewicz A, Kuchta A, Kranich M, Dornowski M, Jastrzębski Z. Prenatal high-low impact exercise program supported by pelvic floor muscle education and training decreases the life impact of postnatal urinary incontinence: A quasi experimental trial. Medicine (Baltimore). 2020 Feb;99(6):e18874. doi: 10.1097/MD.0000000000018874. PMID: 32028397; PMCID: PMC7015656.
Woodley SJ, Lawrenson P, Boyle R, Cody JD, Mørkved S, Kernohan A, Hay-Smith EJC. Pelvic floor muscle training for preventing and treating urinary and faecal incontinence in antenatal and postnatal women. Cochrane Database Syst Rev. 2020 May 6;5(5):CD007471. doi: 10.1002/14651858.CD007471.pub4. PMID: 32378735; PMCID: PMC7203602.

✴︎A videóban és weblapon található információ nem minősül orvosi tanácsnak, diagnózisnak vagy kezelésnek. A tartalom célja, beleértve a szöveget, képet, videót, grafikát, az ismeretterjesztés, nem helyettesíti a személyes orvosi konzultációt.

Császármetszés kisokos

Hogyan tudsz felkészülni a hasi szülésre, mit vigyél magaddal a kórházba? Mit kell tudnod a kórházi napokról, hogyan ápold a sebedet? Hogyan védd a heget felállásnál, ágyból felülésnél, és mozgás közben? Minden, amit a császármetszésről és a mozgásról tudnod kell

Ingyenes Ebook

letöltöm

ami még hasznos lehet...

Viki

A várandósságot és a szülést mindig is a világ legnagyobb csodájának tartottam. Azzal, hogy mi nők képesek vagyunk életet adni, megtapasztalhatjuk testünk elképesztő erejét, és mi magunk is újjászülethetünk.

Timi

 Viki volt így utólag visszatekintve a terhességem legfontosabb segítője. Próbált az ösztöneim felé terelni, kedvesen, nem sürgetve, és mérhetetlen elfogadással. 

Viki

A szüléssel életed egy teljesen új szakaszába lépsz, mely tele lesz csodálatos érzésekkel, pillanatokkal, és a szeretetnek egy olyan dimenziójával, melyhez foghatót talán még sohasem tapasztaltál.

Timi

A terhesség, szülés és szoptatás nem csak testi változásokkal és terhekkel jár, hanem lelkiekkel is, ha úgy érzed segítségre van szükséged, tudd van hova fordulj.

Kövesd a fejezeteket Instagramon

@testalbumstudio