Gyógytorna online-Ismerkedés a Testalbummal

Online mozgásstúdió a szerethető testképért

Hogyan lesz az orvosi terápia legősibb ága, a fizioterápia, vagy ahogyan a magyar köznyelv hívja a gyógytorna, releváns a mai modern világban? Hiszen valahogy az évek során a világ egyik legszebb szakmájáról (elfogult vagyok tudom), az a kép alakult ki, hogy unalmas, könnyű és inkább csak beteg vagy idős emberek végzik, ők is inkább muszájból, mintsem örömmel. Maga a fizioterápia szó latin jelentése egyébként ” a természet energiájával gyógyító”, ami sokkal szebben leírja azt, mit is csinálunk mi fizioteraputák nap mint nap. Nem csak aktív tornával gyógyítunk, manuális technikákat, hideg és melegterápiát, elektromos kezeléseket is alkalmazunk. Sőt akár a gyógynövényeket is segítségül hívjuk egy-egy panasz kezelésére. Mégis ott tartunk, hogy aki még nem járt gyógytornásznál, az el sem tudja képzelni mi haszna származhatna abból, ha a fizioterápiát az élete részévé tenné. Míg vannak országok, ahol a derékfájdalom elsődleges kezelését már a gyógytornászok végzik, és ahol a szakma olyan mélyen beleolvadt a prevencióba, hogy iskolában tanítják a jelentőségét, addig nálunk továbbra sem ez a helyzet.

Dehát ez a gyógytorna nem is könnyű….

Mielőtt a Testalbumot létrehoztuk volna, én magánellátásban dolgoztam gyógytornászként, és ez a mondat napi szinten kísértett. A pácienseim 95%-a ugyanis óriási pozitív csalódásnak élte meg azt, amikor életében először találkozott a fizioterápiával. Ez már a betegvizsgálat alkalmával elkezdődött, amikor a pont megfelelő kérdéseket tettem fel, ők pedig csodálkozva konstatálták, hogy “nahát, honnan sejtette, igen pont akkor szokott fájni”. Ezzel persze nem magamat szeretném piedesztálra emelni, hiszen én ezt tanultam az egyetemen, nekem ez a munkám, jó kérdéseket feltenni, kitapintani a fájdalmas szövetet, megvizsgálni és megérteni funkcionálisan a fájdalmat, vagy panaszt, hogy aztán együtt legyőzzem azt a pácienseimmel. Az hogy a fizioterápia nem csak tornából áll, általában a következő meglepetés szokott lenni, amit rögtön követ az, hogy viszont a torna része, azok a nagyon egyszerűnek tűnő gyakorlatok, milyen borzasztóan nehezek tudnak lenni, ha jól végezzük el őket. Hogy egy-egy feladat után, olyan mélyizmokat fedezünk fel, amikről nem is tudtuk, hogy léteznek. De talán a legfontosabb és számomra legmeglepőbb rácsodálkozás a páciensek részéről, az életmód és prevenció kérdésköre volt.

Gyógytorna, mint életmód terápia

Gyógytorna, gerinctorna

A gyógytornának ugyanis nem csak a betegségek kezelésében, de a megelőzésben is óriási szerepe van. A rendszeres és helyesen végzett mozgásnak ugyanis megannyi pozitív hatása van, nem csak a mozgás szervrendszerünkre, de a szív,- és keringési rendszerünk, a metabolikus rendszerünk, a hormonháztartásunk és a lelki egyensúlyunk fenntartásában is. Így a Testalbum többek között az edukációra és a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektet. Nekünk gyógytornászoknak az is fontos feladatunk, hogy a mozgás és a testtudat fontosságát is napi szinten hangsúlyozzuk. Én pedig igyekszem ezt a lehető legpozitívabb és legbefogadhatóbb hangnemben elhozni, mindenki számára. Én már a Testalbum előtt is az a gyógytornász voltam, akinél nem voltak buta, vagy felesleges kérdések, és ez az albummal sem változott. Továbbra is azt gondolom, hogy mindenkihez meg kell találni az utat, és mindenkinek fel kell fedeznie azt a gyógytornában, ami számára megkönnyíti majd a mindennapokat! Ennek pedig az első lépése, hogy én megpróbálom egy picit levetkőzve az egészségügyi misztikumot, elérhetővé tenni mindazt, amit a fizioterápia tud nyújtani. Szóval ha még nem tetted, mindenképpen nézz szét az Ingyenes Tudástárunkban, ahol megannyi ebook-kal segítünk egy jobb önmagad felé.

Somay-Kovács Tímea
fizioterapeuta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövesd a fejezeteket Instagramon

@testalbumstudio