Az album

Endometriózis gyógytorna?

Endometriózis gyógytorna

Nyilvánvaló, hogy az endometriózis nem egy mozgásszervi probléma, amit csak és kizárólag gyógytornával is meg lehet oldani, de! lehet rajta segíteni. Szóval beszéljünk egy picit erről, mit is jelent az endometriózis gyógytorna?

Mi is az endometriózis?

A méhünk belső fala az úgynevezett endometrium, ami egy normál ciklus során elválik a méhfaltól, és vérzés formájában távozik. Endometriózis esetén ezek a sejtek elkezdenek a méh falain kívül is nőni, a kismedencében, a hasüregben, a rekeszizom körül és bizonyos esetekben még a tüdő környékén is, összenövéseket és lokális gyulladásokat okozva. Tüneteinek megjelenése és erőssége sok mindentől függ, többek között az összenövés helyétől is. De a következők lehetnek:

  • Másodlagos dysmenhorrea: a menstruációs vérzéssel járó erős fájdalom 
  • Krónikus kismedencei fájdalom
  • Mély fájdalom szex alatt vagy után
  • Fájdalmas bélmozgások
  • Fájdalmas vizelés
  • Meddőség
  • Fáradtság
  • Kapcsolati problémák
  • Mentális betegségek (depresszió, szorongás)

A leggyakoribb tünet, az erős menstruációs fájdalom, ami bizonyos esetekben olyan szinteket képes ölteni, hogy a fájdalom hányásig és ájulásig fajul. Itt jöhet képbe az endometriózis gyógytorna.

Miért fáj?

Amikor a méhfala összehúzódik, a vérrellátása csökken,és ez az oxigén hiányos állapot vezet a fájdalomhoz, amit érzünk.  Az összehúzódásokért a ciklus során felszabaduló prosztaglandinok felelnek, minél magasabb a szintjük, annál intenzívebb az összehúzódás és a fájdalom. Mivel a prosztaglandinok más szervekben is kiválasztódnak, a bélrendszerre is hatással lesznek, így a fájdalmas menstruációs görcsöket gyakran kíséri hasmenés. Azonban abban az esetben ha endometriózissal küzdesz, ezt a fájdalmat tovább fogja tetézni, hogy ezek a görcsös összehúzódások testszerte tépik, vonják és húzzák azokat az összenövéseket, amit az endo okoz. 

Endometriózis méh

Méhünket szalagok rögzítik a kismedencében. Amikor tehát összehúzódik, az őt rögzítő szalagokat is feszíteni kezdi, amik pedig fájdalmat okozhatnak a keresztcsontban, a hólyagban, a vaginában és a végbélben is. És ez egy normál ciklus leírása, tehát itt az összenövésekről még szó sincs.  Ezzel pedig lassan, de biztosan elérünk oda, hogy bizony az endometriózis nem egy kis kellemetlenség a ciklus során, hanem egy borzasztóan komoly küzdelemmel járó állapot. 

endometriózis gyógytorna?

A mozgás önmagában is endorfint szabadít fel, ami test saját fájdalomcsillapító vegyületeinek egyike, emellett segít az érintett szövetek oxigenizációjának javításában is. A medence helyzetének változtatásával pedig ellazulnak azok a már említett szalagok, amik a keresztcsont felé sugárzó fájdalmat adják. A légzés és a gátizom működés összehangolása szintén segíthet felvenni a harcot a fájdalom ellen. Mivel aktívan lazítjuk és feszítjük azokat a medencefenék izmokat, amik a végbél, hüvely és húgycső nyílás körül vannak. Ennek a régiónak a lazítása nem csak a fájdalmat hivatott enyhíteni, de a szexuális életben adódó nehézségekre is jótékony hatással van hosszú távon.  

endometriózis csomag a testalbumon

Ha nem tudod hogyan indulj neki, mi segítünk. Endometriózis csomagunkban megtalálod az összes alternatív fizioterápiás fájdalomcsillapító eszközt, endometriózis gyógytorna gyakorlat videókat, és egy dietetikus által összeállított mozaik étrendet, ami segíthet csökkenteni a gyulladást és ezzel a tüneteket!

endometriózis ebook

Comments will load here

Be the first to comment

Your Comment Form loads here

Kövesd a fejezeteket Instagramon

@testalbumstudio