Várandósság gyógytornász szemmel

1. trimeszter

A várandósság első trimeszterét övezi talán a legtöbb tévhit és babona manapság is. Én sem leszek kivétel, a közeli családon és pár legjobb barátnőn kívül én is szent meggyőződéssel őriztem a második kislányunk érkezésének titkát is az első harmad végéig. Ezzel szerintem nincs is semmi baj, viszont pont ebben a picit bizonyalatabb szakaszban maradnak a kismamák magukra a titkukkal, kérdéseikkel és aggodalmaikkal. Jobb esetben panasz esetén beszélnek az orvosukkal, rosszabb esetben a nethez, ne adj isten anonim kismama fórumokhoz fordulnak. Szóval nézzük az első trimeszterrel kapcsolatos leggyakoribb gyógytorna kérdéseket. 

Szabad-e mozogni az első trimeszterben?

Amennyiben nincsen sem abszolút, sem relatív kontraindikációja, nem csak szabad, de egyenesen szuper mozogni. Erről bővebben olvashatsz egyébként a Várandós kisokosban, amit a Testalbum Ingyenes Tudástárából tudsz letölteni.

Van-e sport, amit már az első trimeszterben sem szabad várandósan végezni?

Az extrém, eséssel járó sportokat illetve a búvárkodást már attól a pillanattól érdemes felfüggeszteni, hogy a terhesség ismertté válik előttünk, egyébként bármilyen sport végezhető! 

Kismama jóga

Ilyen lehet például a jóga, pilates, úszás, aerobik, gyorsgyaloglás sőt akár még a súlyemelés is.

Derékfájdalom az első trimeszterben?

Már sajnos a legelső trimeszterben is “normális” a derék, keresztcsonti fájdalom. Próbáld óvatosan átmozgatni tornával az adott területet, esetleg használj kinezo tapet.

Puffadás

Ezt mindenképpen a progeszteron hormonnak köszönd. Viszont jó hír, hogy a mozgás erre is jó hatással lehet, ahogy a táplálkozással is sokat enyhíthetsz rajta.

Hányinger, szédülés

Azt hiszem minden kismama kedvence, sajnos természetes velejárója a terhességnek, bizonyos kutatások szerint egyes  akupresszurás pontok nyomása segíthet enyhíteni terhességben is. 

A rendszeres fizikai aktivitás már az első trimesztertől sok-sok jótékony hatást gyakorol a terhességre és a testre, de kérlek ne érezd magadat rosszul, ha képtelen vagy rávenni magadat a mozgásra hála a rosszulléteknek. Néha túlélni egy napot az első trimeszterben maga a maraton, a maraton nélkül! 

Ha kedvet kaptál tornázz velünk, gyere és válogass Várandós programjaink között!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövesd a fejezeteket Instagramon

@testalbumstudio