Várandósság gyógytornász szemmel #2

Második trimeszter

Várandósság és a második trimeszter, nagy általánosságban a kismamák kedvenc időszaka. Az állandó rosszullét, hányinger és fáradtság leáldozóban van. Mellette viszont még a babonából titkolók is lassan kinyílnak, megosztják az örömhírt a családdal és a barátokkal, ami újra és újra a felhők felé visz minket amikor újabb emberek örülnek velünk együtt. Majd lassan látszani is fog a terhesség és már ritkán keverik a pocakot egy jó adag hamburgerrel, és az anyukák először tapasztalhatják meg, hogy valóban megváltozik a világ viszonyulása hozzájuk, mint állapotos kismamákhoz. Mert valójában tényleg ország világ mosoly, kedves és előzékeny veled ebben az állapotban. A mozgásod még nem korlátozott, és talán még az alvás is könnyen megy. De nézzük mire érdemes figyelni a második harmadban gyógytornász szemmel.

Lehet-e hasizmot erősíteni?

A 2. trimesztertől kezdve kerülni kell az olyan hasizom gyakorlatokat, amelyek fokozzák a hasűri nyomást, mert ezek súlyosbíthatják a hasizmok szétnyílását. Ilyen gyakorlat például a felülés, hasprés, páros láb emelés. A szétnyílt hasizom, azaz rectus diastasis egyébként a terhesség fiziológiás velejárója, amely általában a harmadik trimeszterben jelentkezik, viszont ennek a szétnyílásnak a mértéke sok dologtól függ, többek között attól is, hogy az előbb említett gyakorlatokat hanyagolod-e. De más módon természetesen erősítheted a has és core izmaidat, sőt.

Transzferek

Szintén a hasizom szétnyílás mértékének csökkentése érdekében fontos figyelmet fordítani a transzferekre, vagyis arra hogyan kelsz fel, hogy állsz fel, vagy veszel fel valamit a földről. Ahogy a hasprés fokozza a hasűri nyomást, úgy az is fogja, ha reggelente kelj fel jancsiként az első lendülettel felülsz. A helyes technika egyszerűen csak annyi, hogy oldalt fekvésbe kerülsz, innen lelógatod a lábadat, majd a karjaid segítségével felülsz. Visszafekvésnél pedig ugyanez a szabály érvényes.

Medence és csípő fájdalmak?

A terhesség hatására a relaxin nevű hormon lazítja a kötőszöveteket, ez egyrészt jó nekünk, hiszen így nyílik a medence is helyt adva a babának és felkészülve a szülésre, másrészt ez gyakran okoz medence és csípő instabilitási panaszokat. Ahogy ezek az ízületek veszítenek a passzív stabilitásukból amit a szalagok és kötőszövet biztosítanak, panasz jelentkezhet minden olyan pozícióban, ahol a medence instabillá válik. Leggyakrabban séta közben észlelhetjük ezt akár a csípőnkben, akár a szeméremcsontok találkozásánál. Megelőzendő ajánlott a várandósság 18. hetétől kerülni a medence emelésben végzett lépegetés, és láb emelgetést. De ne aggódj a már kialakult panasz is csökkenthető a megfelelő gyakorlatok segítségével.

HÁton feküdni ördögtől való?

Nem is olyan régen még az volt az általános tanács, hogy a 4. hónaptól kerülni kell a hosszantartó hátonfekvést. Emögött az áll, hogy egy idő után a méh súlya nyomást gyakorolhat a nagy hasi ereinkre, ezzel akadályozva a megfelelő áramlást. De újabb kutatások szerint a háton fekvés nem fokozza a magas vérnyomás, kis születési súly, vagy magzati károsodás veszélyét. Ettől függetlenül ha szédülést vagy kellemetlen érzést tapasztalsz nem szükséges erőltetni.

GÁtizom torna?

Kell-e napi szinten foglalkozni a gátizmok erősítésével? A válasz egyértelműen az, hogy kell, de ennek oka nem az, hogy ezzel a szülés kitolási fázisát megkönnyítheted magad számára, hiszen ezt a munkát nem a gátizmok végzik. A gátizmok erősítésével az inkontinenciát, prolapszust és egyéb medencefeneket érintő diszfunkciókat szeretnénk megelőzni, minimalizálni. Ahogy a babád és méhed súlya nő egyre nehezebb dolga lesz ugyanis ezeknek az izmoknak, így megéri napi szinten foglalkozni ezzel pár percet!

Hamarosan érkezem a 3. trimeszteri tanácsokkal is!

Ha kedvet kaptál tornázz velünk, gyere és válogass Várandós programjaink között!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövesd a fejezeteket Instagramon

@testalbumstudio